Honing is bij de mens al bekend sinds het begin van de beschaving. De eerste vermeldingen ervan dateren uit de oudheid. In Griekenland werd honing beschouwd als godenvoedsel, en in Egypte had het een rituele betekenis. De genezende eigenschappen werden toen al gewaardeerd. Honing, zoals het wordt genoemd, is een van de oudste geneesmiddelen en wordt met succes gebruikt in de moderne geneeskunde.
Cosmetische wonderhoning
Reeds in de oudheid werd honing gewaardeerd om zijn eigenschappen. In het oude Egypte werd het gebruikt als cosmeticum, afrodisiacum en als balsemmiddel. Waarschijnlijk was Cleopatra’s buitengewone schoonheid het resultaat van veelvuldig baden in ezelinnenmelk met honing. Poppea, de vrouw van keizer Nero, gebruikte een mengsel van melk en honing als papje om haar gezicht mooi en jong te houden.
Recent wetenschappelijk onderzoek bevestigt de sterke antibiotische werking van honing. Honing remt de ontwikkeling van bacteriën, schimmels en virussen. Honing is een middel dat helpt de huid te hydrateren en vochtig te houden. Daarom is het een natuurlijk ingrediënt van alle soorten cosmetica, zelfs die voor de gevoelige huid, ook voor kinderen. Als haarmasker helpt het in de strijd tegen gespleten haarpunten.
Hippocrates, die als de vader van de geneeskunde wordt beschouwd, dankte zijn lange leven aan honingproducten. Ook Pythagoras werd rijp dankzij zijn zwak voor deze drank. Hoewel modern onderzoek de invloed van honing op een langere levensduur niet heeft bevestigd, zijn nog niet alle stoffen die uit de bijenkorf afkomstig zijn, volledig ontcijferd en onderzocht.
Waar komen de gezondheidsvoordelen van honing vandaan?
De heilzame bestanddelen ervan komen rechtstreeks in onze bloedbaan terecht, voorbij het spijsverteringsproces.
In honing werden maar liefst 21 elementen gevonden die waardevol zijn voor menselijk organisme, zoals: calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en mangaan.
Bijenhoning heeft ook medicinale waarden, dankzij de aanwezigheid van speciale enzymen die door de bijen tijdens de productie worden toegevoegd.
De preparaten hebben ontgiftende eigenschappen – zij verwijderen lood en andere zware metalen uit het lichaam. Zij hebben ook algemeen versterkende, regenererende en immuniserende eigenschappen. Honingbehandeling heeft zijn eigen professionele naam – het is apitherapie, een tak van de geneeskunde dat zich bezighoudt met de behandeling en preventie van ziekten met behulp van honing en andere bijenproducten, zoals propolis.
Propolis – supervoedsel van bijen
Welke eigenschappen hebben andere bijenproducten? Propolis is zeer actief en vertoont in meerdere richtingen farmacologische effecten. Meestal wordt propolis, in de vorm van een ethanoltinctuur of propoliszalf, gebruikt voor de behandeling van wonden en diverse huidziekten. Het geneest wonden na brandwonden en heeft een lokaal pijnstillend effect. Propolis wordt ook gebruikt bij maagzweerziekten vanwege zijn antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Goed bereide propolis kan erosies en andere door de Helicobacter pylori bacterie veroorzaakte problemen genezen.
Bijenhoning kan op grote schaal worden gebruikt in de geneeskunde en de cosmetologie. De therapeutische werking van dit product wordt bepaald door het grote aantal monosachariden, alsmede vitaminen, micro-elementen en organische zuren die erin aanwezig zijn. Belangrijk in de samenstelling is het enzym glucose oxidase, dat door de omzetting van glucose in waterstofperoxide ervoor zorgt dat honing een bacteriedodende werking heeft. Dankzij het gehalte aan polyfenolen heeft honing een heilzame werking tegen vrije radicalen, waarvan te veel de zogenaamde oxidatieve stress veroorzaakt. Het is een grondstof die in de voedingsindustrie wordt gebruikt als zoetstof, maar ook als stof dat snel de nodige energie levert.