samenwerken

Hallo ik ben Opa DuSart.
Welkom bij DuSart Pharma!

Meer info over Opa DuSart

Hoe kan ik u helpen?

  • Heeft u vragen over (het produceren van) voedingssupplementen?
  • Bent u op zoek naar bestaande supplement of wilt u een nieuw product ontwikkelen?
  • Een andere vraag of op zoek naar extra informatie, laten we bellen!

Hallo ik ben Opa DuSart.
Welkom bij DuSart Pharma!

Meer info over Opa DuSart

Fill 1

Bedankt namens Opa Dusart, houd uw inbox in de gaten

Plant van de maand: de Brandnetel

Brandnetel (Urtica dioica L.) groeit in de buurt van gebouwen, op weiden en open plekken. Daarom behandelen velen het als een onkruid. Echter inmiddels is ontdekt dat brandnetel over talrijke geneeskrachtige eigenschappen beschikt, die het te danken heeft aan het gehalte aan waardevolle stoffen.

Op het platteland wordt brandnetel al eeuwenlang met respect behandeld vanwege zijn geneeskrachtige en voedende eigenschappen. Brandnetel bevat veel waardevolle vitaminen, oligo-elementen en minerale zouten die onder meer nuttig zijn bij de behandeling van nierstenen en artritis. In brandnetel kan men minerale elementen vinden zoals calcium, magnesium, fosfor, ijzer, kalium, silicium, jodium of natrium.

Brandnetel levert ook een aantal vitaminen, zoals vitamine A, K, C en sommige B-vitaminen. Vermeldenswaardig is ook de aanwezigheid van andere voedingsstoffen zoals tannines, aminen, pantotheenzuur en organische zuren, serotonine of flavonoïden.

Voor medicinale doeleinden worden brandnetelbladeren (Urticae folium), wortels die in de herfst of het vroege voorjaar worden uitgegraven (Urticae radix) en het hele kruid (Urticae herba), gebruikt. Brandnetelsap wordt ook vaak gebruikt. Het seizoen voor brandnetels begint in de lente. Het is het beste om ze in april en mei te plukken.

Toepassing
Waterige-alcoholextracten van de wortel, die sitosterolen bevatten, worden gebruikt bij de behandeling van goedaardige prostaathyperplasie, in de vroege stadia van de ziekte. Zij elimineren de ziekte niet, maar vertragen de ontwikkeling ervan en het is de remming van vergrote prostaat die het meest voorkomende therapeutische gebruik is van brandnetelwortel in de moderne geneeskunde.

Brandnetel is ook nuttig bij de behandeling van diabetes type 2; de bladeren en het kruid verlagen de bloedsuikerspiegel licht. Het wordt ook gebruikt bij ontstekingen van de urinewegen en de huid. Brandnetel heeft een positieve invloed op de stofwisseling (dankzij de overvloed aan vitaminen en sporenelementen), stimuleert de activiteit van de endocriene klieren, dankzij flavonoïden, tanninen en vitamine K heeft het een anti-hemorragisch effect, verhoogt het hemoglobinegehalte en het aantal erytrocyten én het verbetert de darmperistaltiek.

Het wordt vooral aanbevolen bij zowel voorjaarsverzwakking, omdat gebleken is dat de grondstoffen factoren bevatten die de productie van interferon en virale antigenen stimuleren, als ook bij bloedarmoede.
Bij uitwendig gebruik bevordert het de genezing van wonden, steenpuisten en zweren. Chlorofyl verkregen uit brandnetel wordt gebruikt om stralingsziekte te behandelen.

Brandnetel heeft een zwak diuretisch effect, maar remt de refluxresorptie waardoor schadelijke producten van de stofwisseling sneller uit de bloedbaan worden verwijderd (de werking in dit opzicht van de wortels is sterker dan van de bladeren).

Brandnetelbladproducten stimuleren de maagsapsecretie en hebben een licht cholagogisch effect. Zij vergemakkelijken de spijsvertering, de voedselopname, verminderen ontstekingen in het spijsverteringskanaal en voorkomen lichte diarree.

Om het bloedbeeld te verbeteren en de druk en het werk van het hart te regelen, wordt aanbevolen dagelijks een theelepel brandnetelhoning in te nemen wanneer de ledematen te lijden hebben.

Er zijn rapporten die aantonen dat brandnetel een pijnstillende werking heeft bij osteoartritis. In studies zijn geen bijwerkingen van deze therapie waargenomen, behalve een voorbijgaande huiduitslag. Irritatie van de huid op de plaats van de zieke gewrichten zou helpen door de bloedsomloop te verbeteren en zo de toxines te verwijderen die verantwoordelijk zijn voor reumatische aandoeningen. Ook mierenzuur zelf, dat zich in de cellen van broeiharen bevindt, zou een heilzame werking hebben op dergelijke gewrichten.

Gebruik in cosmetica
Brandnetel verbetert de conditie van huid, haar en nagels. Het wordt vooral aanbevolen aan mensen die kampen met roos en haar dat snel vet wordt of uitvalt.

Brandnetelspoelingen of alcoholische extracten van brandnetelwortel die in de huid worden gewreven, versterken de haarwortels, voeden het en maken het glanzend en veerkrachtig. Brandnetelspoelingen of alcoholische extracten van brandnetelwortel die in de hoofdhuid worden gewreven, versterken de haarwortels en voeden het haar, waardoor het glanst en pluizig wordt.

Vanwege zijn antiborroïsche en antibacteriële eigenschappen kan brandnetelinfusie worden gebruikt voor de verzorging van de vette, acnegevoelige huid.

Omdat we ons bewust zijn van de waardevolle eigenschappen van dit onopvallende en onderschatte kruid, grijpen we bij DuSart Pharma regelmatig naar brandnetel en gebruiken we het in onze producten.