samenwerken

Hallo ik ben Opa DuSart.
Welkom bij DuSart Pharma!

Meer info over Opa DuSart

Hoe kan ik u helpen?

  • Heeft u vragen over (het produceren van) voedingssupplementen?
  • Bent u op zoek naar bestaande supplement of wilt u een nieuw product ontwikkelen?
  • Een andere vraag of op zoek naar extra informatie, laten we bellen!

Hallo ik ben Opa DuSart.
Welkom bij DuSart Pharma!

Meer info over Opa DuSart

Fill 1

Bedankt namens Opa Dusart, houd uw inbox in de gaten

Artikelen Nieuwsbrief

Grondstof van de maand: Curcuma

Curcuma – een wortel met medicinale eigenschappen

Curcuma
Curcuma (Curcuma longa, ook wel bekend als Indiase saffraan) is een specerij uit de gemberfamilie. Het is een kruidig aroma met een zeer intense geeloranje kleur en geeft gerechten een licht kruidige, licht bittere smaak. Curcuma wordt in India al duizenden jaren gebruikt als ingrediënt in veel gerechten en als medisch kruid.

Wat meteen in het oog springt bij het gebruik van verse wortelstokken van curcuma, is de intense aroma en vooral de zeer sterke kleurstof. Curcuma heeft zo’n sterke kleurstof dat het moeilijk is om het af te wassen, zelfs niet door je handen te schrobben. Het belangrijkste actieve ingrediënt is curcumine, waaraan curcuma zijn ongelooflijk intense oranjegele kleur en vele helende eigenschappen aan te danken heeft.

Curcuma wordt het meest in poedervorm verkocht. Je kunt de verse wortelstok van deze prachtige specerij echter ook gemakkelijk in de supermarkt of in de biologische winkel vinden.

Curcumine
In curcuma zit 2-5 procent curcumine. Helaas wordt curcumine door het lichaam slecht opgenomen. De oplossing is om het samen met zwarte peper in te nemen. Zwarte peper bevat namelijk de stof piperine, dat de opname van curcumine aanzienlijk verbetert. Curcuma wordt gebruikt in de Chinese en Ayurvedische geneeskunde. Curcumine is een van de krachtigste antioxidanten, met een zeer sterke ontstekingsremmende, antivirale, antibacteriële, reinigende en kankerbestrijdende eigenschappen.

Kankerbestrijdende eigenschappen
Er zijn veel onderzoeken die de effectiviteit van curcuma in de strijd tegen kankercellen bevestigen. Zo is er ook het verschil in de incidentie van kanker in India, waar curcuma de belangrijkste smaakmaker is, en landen waar de consumptie van curcuma veel lager is.

Sterke anti-ontstekingswerking
Er zijn onderzoeken gepubliceerd die de krachtige ontstekingsremmende eigenschappen van de ingrediënten in curcuma aantonen. Het is dan wel zo dat veel planten ontstekingsremmend zijn, maar uit deze studie bleek echter dat curcuma effectiever was dan de meest populaire medicijnen aspirine en ibuprofen, met de bijkomstigheid dat het geen lange lijst met bijwerkingen had.

Beschermt het hart
Zowel bij mensen als bij dieren is aangetoond dat curcumine de aggregatie van bloedplaatjes aanzienlijk vermindert en dus bescherming kan bieden tegen de vorming van gevaarlijke bloedstolsels. Curcuma kan helpen voorkomen dat er klompen ontstaan in bloedvaten. Een studie wees uit dat het ingrediënt dat curcuma zijn intense kleur geeft, kan helpen voorkomen dat vet zich ophoopt in de slagaders. Curcumine kan de ontwikkeling van atherosclerose en blokkering van de slagaders helpen voorkomen, welke sleutelfactoren zijn bij hartaanvallen en beroertes.

Zorgt voor het uiterlijk en de gezondheid van de huid
Vanwege zijn antioxiderende kracht en ontstekingsremmende eigenschappen is curcuma een geweldige “cosmetica” voor de huid. Het helpt niet alleen om huidproblemen zoals acne te bestrijden of wondgenezing te versnellen, curcuma maakt je huid ook glanzender.

Curcuma voor niet-specifieke darmontsteking
Ontstekingsdarmziekte (IBD) treft enkele miljoenen mensen. De meest voorkomende vormen van deze ziekte zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De exacte oorzaak van deze ziekte is onbekend, maar het is bekend dat voeding en stress er een grote invloed op hebben. Een gedetailleerde analyse van vele onderzoeken naar de effecten van curcuma op colitis ulcerosa, heeft ertoe geleid dat onderzoekers concluderen dat patiënten die curcumine gebruiken in combinatie met een medicijn genaamd mesalazine, veel minder terugval en minder verergering van symptomen ervaren in vergelijking met mensen die geen curcumine hebben gebruikt.

Curcuma is een effectieve pijnkiller
Een van de veel gerapporteerde eigenschappen van curcuma is het vermogen om pijn te verlichten. Curcuma wordt vaak ‘de pijnstiller’ genoemd. De pijnstillende eigenschappen worden grotendeels geassocieerd met een sterk ontstekingsremmend effect. Als de ontsteking wordt verminderd, wordt de pijn ook minder.