samenwerken

Hallo ik ben Opa DuSart.
Welkom bij DuSart Pharma!

Meer info over Opa DuSart

Hoe kan ik u helpen?

  • Heeft u vragen over (het produceren van) voedingssupplementen?
  • Bent u op zoek naar bestaande supplement of wilt u een nieuw product ontwikkelen?
  • Een andere vraag of op zoek naar extra informatie, laten we bellen!

Hallo ik ben Opa DuSart.
Welkom bij DuSart Pharma!

Meer info over Opa DuSart

Fill 1

Bedankt namens Opa Dusart, houd uw inbox in de gaten

Nieuws

Turbulentie op de kunststofmarkt

Sinds begin dit jaar ervaren producenten van kunststof-eindproducten ernstige knelpunten in de toelevering van grondstoffen. Deze marktverstoring doet zich voor in heel Europa en helaas lijken de problemen nog wel even aan te houden. De verwachting is dat de markt in het derde kwartaal van dit jaar pas wat gaat ontspannen.

Europa is voor o.a. kunststof grondstoffen een netto-importeur en dus extra kwetsbaar voor marktverstoringen. Een land of gebied waarvan de waarde van geïmporteerde goederen hoger is dan de waarde van geëxporteerde goederen wordt een netto-importeur genoemd.

De huidige leveringsproblemen doen zich met name voor bij bulkgrondstoffen zoals polypropyleen, polyvinylchloride, polyethyleen en propyleen oxide. In de farmaceutische- en voedingssupplementen industrie zijn deze materialen beter bekend als HDPE, LDPE, PP, PE, PVC en PET.

Een combinatie van een kleiner aanbod en een stijgende vraag is de oorzaak voor deze knelpunten in de kunststofmarkt. In sommige gevallen is de beschikbare hoeveelheid grondstof verminderd tot de helft van de hoeveelheid die normaal op de markt is. Afhankelijk van het type kunststof, kosten de basismaterialen daardoor zo’n twintig tot vijftig procent meer dan in begin 2021.

Wat is er aan de hand?
De producenten van grondstoffen worden geconfronteerd met concurrentie uit Azië waardoor een groot deel van de stroom ruwe kunststoffen van Europa naar Azië is verlegd. De tekorten worden dus veroorzaakt door een aantrekkende economie in combinatie met exporten van kunststoffen uit Europa naar Azië. Bijkomend nadeel is een lagere productie van kunststoffen in de VS en een extreem hoge vraag naar bepaalde grondstoffen die gebruikt worden voor beschermende artikelen tegen COVID-19.

Grondstoffen of eindproducten importeren uit Azië is helaas geen oplossing omdat er een tekort is aan containers richting Europa. Lange logistieke uitdagingen en oplopende transportkosten gaan hiermee gepaard.

Kortom, het is een enorm lastige situatie voor producenten die kunststof basismaterialen nodig hebben voor hun dagelijkse business. Hun grootste uitdagingen zijn productiecontinuïteit en lange termijn afspraken met klanten. Dit komt omdat de gehele situatie natuurlijk ook impact heeft op klanten die kunststof-eindproducten nodig hebben.